I de senere år er det blevet ekstremt populært at tage forskellige kosttilskud i forbindelse med udøvelse af sport, motion og specielt styrketræning. De fleste er sikkert bekendte med proteinpulver, og hvorfor det kan være godt at indtage som kosttilskud. Men hvad med kreatin? Hvad er kreatin, og hvad gør kreatin pulver? Hvis du er en af dem, der overvejer at afprøve kreatin fremadrettet, kan du med fordel læse med i denne artikel.
Hvad er kreatin?
Hvad er kreatin? Hvad gør kreatin? Det er måske et par af de mange spørgsmål, som du går rundt med. Lad os starte fra bunden af. Det er nemlig værd at nævne, at kreatin er et ganske naturligt stof, der specielt kan findes i vores muskler. Kreatin dannes blandt andet naturligt i kroppen, men det kan ligeledes indtages i det mad, vi spiser. Det gælder eksempelvis kød og fisk.
Du har måske også hørt om kreatin i pulverform, hvilket sandsynligvis skaber associationer til forskellige discipliner inden for sportens verden? I så fald har du hørt rigtigt. Kreatin har en stor indflydelse på vores evne til at udføre et højintenst og kortvarigt stykke arbejde. Det kan eksempelvis være i forbindelse med sport, hvor specielt atleter, der udøver anaerobt muskelarbejde, ser ud til at drage nytte af den ekstra kreatin indtagelse.
Så kort opridset er kreatin et stof, der hjælper musklerne med at producere energi under intens træning. Af samme årsag bruges det af mange atleter og bodybuildere, idet den ekstra kreatin kan hjælpe med at forøge styrken og forbedre træningen.
Kreatin er kort sagt en af de mest anvendte præstationsfremmende kosttilskud, du kan finde på markedet.
Kreatin – hvornår?
“Hvornår skal man tage kreatin”, kan også være et af dine mange spørgsmål. For er det totalt ligegyldigt, hvornår på dagen du tager kreatin? Her er svaret faktisk nej. Forskningen tyder på, at du vil opnå en større effekt, hvis du indtager kreatin i forbindelse med et træningspas. Derfor er kreatin ikke bare noget, som du bør tage på et tilfældigt klokkeslæt i løbet af dagen.
Derudover forholder det sig således, at du opnår den bedste effekt af din kreatin indtagelse, hvis du vælger at tage det efter din træning – og ikke før. Det kan virke underligt for nogle, men forskningen tyder på, at der sker en større øgning i muskelvæksten, hvis kreatin indtages efter træningspasset.
I forlængelse heraf kan eksempelvis vælge at blande kreatinet op i din post-workout-shake.
Kreatin indtagelse
Der er blevet forsket en del i emnet, hvorfor der også er kommet bud på, hvor meget kreatin en person bør indtage på daglig basis. De fleste kreatinkure bruger en daglig dosering på 2 til 5 gram om dagen. Sundhedsstyrelsen anbefaler imidlertid et indtag på højst 3 gram kreatin om dagen.
Det er dog ikke fordi, at det vrimler med bivirkninger, når det kommer til kreatin. Der er i hvert fald ikke den store evidens for, at kreatin medfører nævneværdige bivirkninger. Det betyder dog ikke, at du bare skal fylde dig selv med kreatintilskud. Det er altid vigtigt at følge de anbefalinger, som sundhedsmyndighederne fremlægger. Altid.